14 Şubat 2014 Cuma

TART HAMURU HAZIRLAMA


Elmalı tart, vişneli tart, çilekli tart....hepimiz tartı çok severiz....diğer sayfalarımda sizinle farklı tart tarifleri paylaştım...
ama önce tart hamuru nasıl hazırlanır öğrenelim 



Tat hamurunun özelliği 1-2-3 prensibi 1 miktar şeker, 2 miktar yağ, 3 miktar un, yağ oranını artırdıkça hamurunuz o kadar çıtır olur.Şeker hamurun daha iyi tutmasını sağlar.eğer tartını zın üzerini de kaplamak istiyorsanız hamur ölçünüzü iki katına çıkarın...iki ayrı hamur hazırlayın.
Bu hamurdan küçük tart kalıplarına da kullana bilirsiniz.



Tartınızın içini nasıl ve neyle dolduracağınız size kalmış...ister tatlı, ister tuzlu hazırlaya bilirsiniz...

Malzemeler
1,5 fincan un
200 gr soğuk tereyağı
bir tutam tuz
100 gr şeker ( tuzlu hamur yapacaksanız şekeri bir kaşık koyun)
1-2 yemek kaşığı buzlu su



Tereyağını ufak küpler halinde kesin ve buzluğa koyun,en az yarım saat çok soğuk olmalı
Mutfak robotuna unu,tuzu ve şekeri koyun, tereyağını ekleyin ve karıştırın...eğer robot kullanmadan elle yoguracaksanız elleriniz soğuk olmalı, fazla yoğurmadan hızlıca hamur haline getirin.
Tere yağlar bezelye büyüklüğüne gelip iri topaklı bir hamur olması gerekiyor, 1 yemek kaşığı soğuk su ekleyin, bir iki kez daha çevirin, hamurdan bir parça kopartın birbirini tutuyorsa olmuş demektir.yoksa çok az su ekleyerek biraz daha çevirin..

 Hamuru makineden alıp mutfak tezgahına koyun.dikkatli bir şekilde top haline getirin, fazla yoğurmayın....Hamurun içinde ufak tereyağı parçaları görmeniz muhtemeldir.bu parçalar hamurunuzun çıtır veya puf puf olmasını sağlayacaklardır.
Hamuru plastik folyoya sarıp dolapta 1 saat bekletin
Hamuru dolaptan çıkardıktan sonra oda sıcaklığında 5-10 dakika dinlendirin
Hamurunuzun üzerine bir miktar un serpip merdane ile tart kalıbınızın ölçüsünde açınız ( Bu malzemeye 20 cm ideal ölçüdür)
Kalıba yağlı kağıt serip açtığınız hamuru yerleştirin...



Hamuru kalıba yerleştirdikten sonra dibine çatalla delikler açın..Pişme sırasındaki çatlamaları önlesin....
180 derecede tarifinizdeki pişirme süresine göre pişirin.aslında kahverengileşme derecesi size bu konuda fikir verebilir.
Tart hamurunun kabarmaması için.ilk 15 dakikalık sürede fırına koymadan hamurun üzerine ağırlık koyun
15 dakika sonra ağırlıkları kaldırıp....kızarana kadar pişmeye bırakın.....
Fırından yeni çıkmış tart çabuk kırılır...birkaç dakika kabında soğumaya bırakın...ama tamamen soğutmadan ıspatula yardımı ile çıkarınız.
Tart Hamurunu yerleştirme şekilleri