13 Haziran 2016 Pazartesi

BAYAT EKMEK DEN NELER YAPILIR

Bayat ekmek hepimizin evinde en fazla biriken gıda maddesidir.Artık ekmeklerimiz de eskisi gibi değil, çok çabuk bayatlıyorlar.....ekmek nimettir deriz..çöpe atmaya kıyamayız .Bende gelin bayat ekmekleri atmayalım.....mutfakta bayat ekmeklerimiz den .neler yapabiliriz görelim...


1-Önce derin dondurucumuz da köftelerimiz de kullanmak üzere , bayatlayan ekmekleri ron doda çekip, poşetlere koyalım,uzun süre dayanıyor ve aniden bayat ekmek ihtiyacında elimizin altında hazır.
2- Ekmekleri küçük zar halinde doğrayıp, fırında veya az yağda teflon tavamızda kızartalım,soğuduktan sonra poşetlerimize paylaştıralım, doğru derin dondurucuya.
tarhana çorbası , mercimek çorbası ile inanılmaz lezzetli oluyor.
3-Peynirli sufle 
4-vişneli ekmek tatlısı
5- Ekmekli yumurta.

ÖNCE PEYNİRLİ SUFLENİN YAPILIŞINI ANLATACAĞIM......
1- bayat ekmekler
2-süt
3-peynir
4-sıvı veya katı yağ tercihe göre
5-yumurta
maydanoz veya dere otu da tercihe göre kullanıla bilir.
hazırlanışı
Bir tencereye,  sıvı veya erittiğiniz katı yağı, sütü,yumurtayı ekleyin ve karıştırın.
bu karışımın içine bayat ekmeklerinizi irice parçalara ayırarak iyice ıslanıp yumuşayıncaya kadar bekletiniz.
sıvıyı ekmekler iyice içine çekecekler,peynirimizi de bu karışıma ekleyelim.
yağladığınız tepsi veya cam kabınıza karışımı dökelim ve üzerine kaşar peyniri rendeleyelim.
orta hararetli ateşte üzeri kızarıncaya kadar pişirelim...mis gibi koktu.........afiyet olsun.

bu tarifin ölçüleri nerede dediğinizi duyuyorum.
ben ekmeye göre diğer malzemeleri ayarlıyorum,sütün bol olması gerekiyor,1 yumurta genellikle yeterli, yağıda ben az yağlı sevdiğim için 1 fincan kadar ekliyorum.peynir evde kalan tüm peynirleri karıştırıyorum,,,,,,sadece lor peyniri ile yaptığımda lezzetsiz oluyor, kaşar peyniri lezzetini arttırıyor.

sabah kahvaltılarında ve beş çayında sıcak sıcak yemenizi tavsiye ederim....
Vişneli Ekmek Tatlısı(Dondurmalı)
8 dilim tost ekmeği
250 gr vişne
1,5 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
üzeri için
Vanilyalı dondurma
Tost ekmeğinin kenarlarını kesin. Fırın tepsisine yerleştirin ve 150 dereceye ayarlanmış fırında iki yüzünü de hafifçe kızartın. Vişneleri yıkayın.
Çekirdeklerini çıkartıp bir tencereye alın. Su ve şeker ekleyerek orta ateşte pişirin. Dört dilim ekmeğin üzerine vişne suyunu dökerek ıslatın.
Vişne tanelerinden bir kısmını üzerlerine dizin. Kalan 4 dilim ekmeği vişnelerin üzerine kapatın ve tekrar vişne suyu ile ıslatın. Soğuyunca kalan vişneler ve dondurma ile süsleyip servis yapın.
 EKMEK PİZZASI
Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür. Yumurta, beyaz peynir veya çökelek, maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine bolca
sürülür. Bu karışıma küçük doğranmış domates ve sivri biber de eklenebilir. Dilimler, peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır

Bayat ekmeklerden başka neler yapabiliriz.


Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır. Halka halka doğranmış soğan, tereyağı veya zeytinyağında kavrulur. Ardından
tuz ve su eklenip kaynatılır. Üzerine tulum peyniri dökülür. Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine dökülür.


Bayat ekmeklerin içi -istenirse, kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur. Sonra üzerine bir yumurta kırılıp

ekmek ufakları ile alt üst edilir. Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden karıştırılır. Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir. Süt çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir. Ilınınca
yenilir.
2-3 yumurta çırpılıp 1 kahve fincanı süt veya su ile karıştırılır. Bayat ekmek dilimleri arkalı önlü bu karışıma bulanıp kızgın sıvı yağda kızartılır